ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Γενικά

Σκοπός μιας εγκατάστασης θέρμανσης είναι να εξασφαλίζει, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τη θερμοκρασία σταθερή, με ένα αίσθημα ευχάριστης άνεσης.
Η θερμοκρασία αυτή ορίζεται από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Είδη θέρμανσης
1. Θέρμανση με συμβατικά καύσιμα: Κάρβουνο,ξύλο,υγρά καύσιμα, πέλλετ και πλέον, πιο διαδεδομένο, τα αέρια καύσιμα είναι τα πιο δημοφιλή.
Τα τελευταία 20 χρονιά στην χωρά μας βλέπουμε να έχει αποκαταστήσει το φυσικό αέριο σε μέγιστο βαθμό, πολλές εγκαταστάσεις θέρμανσης και δεν είναι τυχαίο αυτό, διότι έχει τρομερά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα που αναφέραμε. Εδώ μην ξεχνάμε να αναφερθούμε ότι οι εγκαταστάσεις αερίου κατασκευάζονται βάσει του τεχνικού κανονισμού αερίου 2012 0,5 bar(Αριθ. Δ3/Α΄/οικ.6598 – ΦΕΚ αριθμ. φύλλου 976, 28 Μαρτίου 2012)
2. Ανανεώσιμες πήγες ενεργείας: αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, υδροηλεκτρική ενεργεία, το κόστος εδώ είναι υψηλό και η χωρά μας μόλις τα τελευταία χρονιά έκανε κάποιες κινήσεις να επιδότησει τέτοιες ενέργειες.
3. Ηλεκτρική ενεργεία: στη χωρά μας παράγεται από λιγνίτη και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον, ούτε για την χωρά μας, καθώς κάθε χωρά ανάλογα το πόσο καυσαέριο παράγει στον πλανήτη, πληρώνει και ανάλογα.
4.Αντλίες θερμότητας: έχουν έναν κάλο βαθμό απόδοσης στην ψύξη και στην θέρμανση κυρίως όταν είναι με ενδοδαπέδια θέρμανση.
5. Τρόποι διανομής θέρμανσης: αέρας, νερό, ατμός, τηλεθέρμανση κ.τ.λ.:
5.1. Μεταφέρεται το ζεστό νερό ή και, σε κάποιες περιπτώσεις φρέον, μεσώ αγωγών σε θερμαντικά σώματα και μεσώ των εναλλακτικών θερμότητας, fan coils, αεραγωγούς.
5.2 Ενδοδαπέδια θέρμανση : Εδώ δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα, ούτε μεσώ αέρα γίνεται. Υπάρχουν μεγάλα δίκτυα σωληνώσεων στο δάπεδο, σε όλους τους χώρους ,και η θερμοκρασία του νερού μέσα στις σωλήνες είναι 45 βαθμοί. Έτσι θερμαίνεται όλη η επιφάνεια του χώρου.
Πριν 20 χρονιά θα μιλούσαμε και θα αναφερόμασταν και σε άλλες μορφές οι οποίες εξαφανίζονται στο πέρας του χρόνου, όπως θέρμανση οροφής, θέρμανση τοίχου, θερμοσυσσωρευτές κ.τ.λ. Τώρα όμως στο 2020 μιλάμε αλλιώς και το δημοφιλή καύσιμο είναι το αέριο, φυσικό αέριο και το υγραέριο, και θα σας το αποδείξουμε.
Πλεονεκτήματα φυσικού αερίου:
1.Δεν χρειάζονται πλέον στα αστικά κέντρα δεξαμενές, δεν χρειάζεται αποθήκευση.
2. Είναι άφθονο.
3. Είναι καθαρό και για το περιβάλλον και για τον καταναλωτή (λιγότερο διοξειδίου του άνθρακα CO2).
4. Είναι πιο φθηνό από όλα τα καύσιμα αυτή την στιγμή (όταν πέφτει η τιμή το πετρέλαιο πέφτει και το αέριο).
5. Έχει την μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη από όλα τα εμπορικά καύσιμα, δείκτης wobbe.
6. Εύκολη και πιο καθαρή συντήρηση
7. Μακροχρόνια ζωή του λέβητα(μόνο όταν γίνεται τακτική συντήρηση).

Εδώ θα ήθελα να συνεχίσω με το κομμάτι λεβητοστάσιο, όμως θα αναφερθούμε σε άλλο σημείο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *