ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΛΕΒΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το κεφάλαιο 12 λειτουργια και συντήρηση στον κανονισμού αέριων καυσίμων 2012 προκύπτουν τα εξής:

Γενικά.

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αέριου εξαρτάται παραπέρα από τη σωστή λειτουργία ,την καλή διαχείριση, την τακτική επιθεώρηση  και την προγραμματισμένη (προληπτική) συντήρηση.

Η προγραμματισμένη (προληπτική) συντήρηση και οι τακτικές επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης και το ενημερωμένο αρχείο της εγκατάστασης αεριού.

Κάθε μεταβολή  σε υφιστάμενες εγκαταστασεις πρέπει  να εξασφαλίζει  ότι πληρούνται οι απατήσεις  του κανονισμού.

Στο φυσικό αέριο γίνεται για λογούς ασφαλείας  πρόσδοση οσμής ,ώστε περιπτώσεις διαρροών να γίνονται αμέσως  αντιληπτές.

Οι εταιρίες αεριού  έχουν το δικαίωμα ελέγχου της τήρησης των απαιτήσεων συντήρησης των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αέριου.

Μετα από κάθε συντήρηση , επισκευή η ρύθμιση , ο αδειοδοτημενος τεχνικός εγκαταστάτης  υποχρεούται να συμπληρώνει με επιμέλεια ,ακρίβεια και πληρότητα και να υπογραφεί είτε το βιβλίο συντήρησης αναφορικά με λεβητοστάσια, είτε το προβλεπόμενο πιστοποιητικό επανελέγχου αναφορικά με το δίκτυο των εσωτερικών σωληνώσεων.

Υποχρεώσεις καταναλωτή:

Ο καταναλωτής τηρεί αρχείο της εγκατάστασης αεριού. Το αρχείο στο οποίο περιλαμβάνεται η τεχνική έκθεση και σχεδία ,ενημερώνεται με ολες τις μεταγενέστερες μεταβολές ,και πιστοποιητικά ελέγχου συντήρησης των συσκευών.

Ο καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την τακτική συντήρηση των συσκευών καθώς και των σωληνώσεων.

 

Ο καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την τακτική συντήρηση των συσκευών καθώς και των σωληνώσεων. Επίσης κατά την λειτουργία της συσκευής αερίου θα πρέπει να προσέχει για ενδείξεις μη άρτιας λειτουργίας ή άλλων ελλείψεων όπως:

  • Ασυνήθιστους θορύβους κατά την εκκίνηση ή σβέση.
  • Ασυνήθιστη δημιουργία οσμής (καυσαέριο).
  • Ίχνη αιθάλης, ρύποι, μεταβολές χρώματος.
  • Κατεστραμμένα κουμπιά χειρισμού κ.τ.λ.

Εάν διαπιστωθεί κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται άμεσα επισκευή.