Τι ηλιακό θερμοσίφωνα να επιλέξω!

Οι ηλιακοί χωρίζονται σε 2 βασικά είδη.

1.Διπλης ενεργείας . Δηλαδή Γίνεται η εναλλαγή θερμότητας Με 2 τρόπους ,με τον Ήλιο μέσω του panel ,και  με το ρεύμα μέσω αντίστασης.

2.Τριπλής ενεργείας όπου γίνεται η εναλλαγή θερμότητας με 3 τρόπους.

α. Με τον Ήλιο.

β. Με το ρεύμα. μέσω αντίστασης

γ. Και με το σύστημα  θέρμανσης ,όπως τα μπόιλερ στα παλαιά σπίτια το οποίο είναι ασύμφορο ενεργειακά.

Τα λίτρα του δοχείου χωρίζονται ανα χωρητικότητα. Με μέσω ορο να  καταναλώνουμε  40 λίτρα ανα άτομο.( Με μια ταχεία σκέψη, Τα θερμοσίφωνα στα πατάρια είναι 80 λίτρα)

120L  2-3 ΑΤΟΜΑ

150L 3-5ΑΤΟΜΑ

200L5- 6 ΑΤΟΜΑ

300L 9 ΑΤΟΜΑ

Οι συλλέκτες δηλαδή τα panel τα οποία τα χωρίζουμε σε!

1,50m2

2.00m2

2.50m2

3,00m2

4,00m2

5,00m2

Καλο είναι να αναφερθούμε στις λεπτομέρειες της ποιότητας υλικού.

1.Κλειστού κυκλώματος με υάλωση 860c boiler ηλιακού

2.Βάση ηλιακού 30χ30 γαλβάνιζε

3.Πιστοποιημένος ηλιακούς συλλέκτης αλουμινίου iso9806

4.Κλειστού κυκλώματος με υάλωση 860c boiler ηλιακού 2 Glass

5.Συλλέκτης με ραφή laser- συγκόλληση απορροφητή

6.Βαση με σωλήνα μορφης 38χ38 εν θερμω.

7.Boiler με επισμαλτωμένο σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητάς

8. Boiler από ανοξείδωτο ατσάλι ΙΝΟΧ 360L.με εναλλάκτη από ανοξείδωτο ατσάλι

9.Συλλεκτης με μοριακή συγκόλληση επιλεκτικού χαλκού. εψισυχνη μοριακή συγκόλληση

Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε ότι, δεν σημαίνει ότι οσο μεγάλο βάλουμε τόσο καλύτερα , επειδή  έχουν μικρή διαφορά στην τιμή , τοποθετούμε ανάλογα με  τις ανάγκες χρήσης. Αναφέρομαι σε αυτό διότι , όταν δεν καταναλώσουμε το νερά  η έχουμε τοποθετήσει μεγαλύτερα panel , παρουσιάζεται υπερθέρμανση (βρασμούς), υπερπιεση στο δοχείο με αποτέλεσμα την μείωση διάρκειας του δοχείου. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι συμπληρώνουν υγρά πριν το καλοκαίρι ,επειδή δεν έχουν πολύ ζεστό νερό , τα υγρά που συμπληρώνουμε είναι για 2 λογούς  και για αύξηση θερμοκρασίας αλλά κυρίως για μην παγώσουν και σπάσουν οι συλλέκτες  το χειμώνα. Έτσι είναι πιο σημαντικά να βάλουμε κατά τον μηνά Οκτώβριο με Νοέμβριο.

εκτίμηση

Για ένα διαμέρισμα  2 με 3 ατόμων  ενός 120 λίτρων με 2m panel.

Για ένα διαμέρισμα 3 με 5 ατόμων ενός 150 λίτρων με 2,5m panel

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ

 

Σύμφωνα με τον Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar (ΦΕΚ Β’ 976/28.03.2012), ο Καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την διενέργεια ελέγχου στεγανότητας σωληνώσεων και έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού κάθε 4 έτη. Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018), αποτελεί μέρος της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής φυσικού αερίου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει παρέλθει διάστημα άνω των τεσσάρων (4) ετών από την πρώτη ενεργοποίηση της Εσωτερικής Εγκατάστασης.

Εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, ότι δεν έχει εκδοθεί το Πιστοποιητικό Επανελέγχου Στεγανότητας Σωληνώσεων Αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε διακοπή της τροφοδοσίας ή αποσύνδεση της Εξωτερικής Εγκατάστασης για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα και με τα Άρθρα 31-32 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλεί τους Καταναλωτές να απευθυνθούν σε εγκαταστάτες φυσικού αερίου που κατέχουν την οριζόμενη από το νόμο άδεια (εργοδηγό υδραυλικό ή μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας) για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού στεγανότητας.

 

ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

Ενημέρωση για την αποφυγή προβλημάτων στις χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν.❄
Όλοι οι λέβητες φυσικού αερίου δεν θα παρουσιάσουν πρόβλημα, εφόσον έχουν, ρεύμα ,και συνδεμένο το φυσικό αέριο, όλοι διαθέτουν αντιπαγετική προστασία, συνήθως στους 5 βαθμούς και ανάβουν αυτόματα. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως στα νερά χρήσης, δηλ. Στο ζεστό νερό κατανάλωσης. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς.
Εμείς πρέπει να δούμε αν έχει νερό ο λέβητας, (Πριν την παγωνιά)στο μανόμετρο μεταξύ 1 και 1,4bar. Δηλαδή 1,2 όταν είναι κρύα τα σώματα.
Αν έχει ανάψει χαμηλή ένδειξη στον ηλεκτρονικό θερμοστάτη μπαταρίας να τον αλλάξουμε μπαταρίες.
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στις παγωνΙες -3 -4 αφήνουμε λίγο να στάζει το ζεστό στην βρύση ή
Αν ξυπνήσετε μέσα στην νύχτα ανοίξτε να τρέξει το ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, επίσης θα ήταν καλό να μην χαμηλώσουν οι θερμοστάτες χώρου. Κάτω από τους 20 c. Μην κλείνετε την θέρμανση σε περίοδο συνεχούς παγετού.
Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρήθηκε την περίοδο συνεχομένων ημέρων παγετού στους νέους λέβητες συμπύκνωσης είναι να παγώνει η αποχέτευση. Ένας σωλήνας σαν την αποχέτευση κλιματιστικου.
Αν ο παγετος αρχίζει π.χ. στις 20:00 με -1 celsiou και τελιωνει στις 9:00 το πρωί με 1 celsiou βαθμοί τότε δεν υπάρχει κίνδυνος. Aν η διάρκεια είναι πάνω από 1 ημέρα τότε ακολουθήστε τις παραπάνω ενέργειες.
Ολες οι παραπάνω ενέργειες ελέγχονται πριν του παγετού.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε ,μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας,
Είμαστε στην διάθεση σας
Ευχόμαστε ένα χειμώνα χωρίς προβλήματα❄❄❄

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Ενέργειες σε περίπτωση οσμής στην ύπαιθρο:

1.Αν η οσμή αεριού μπορεί να αποδοθεί σε ένα σημείο διαρροής σε ένα υπόγειο εξωτερικού αγωγού(π.χ. αγωγού σε αυλή για εσωτερικού κτιρίου),τότε ο αγωγός αυτός πρέπει να φραγή με την προβλεπόμενη αποφρακτική διάταξη.

2.Κλειστε θυρες και παράθυρα των γύρω κτιρίου!

3.Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικούς διέκοπτες, μπριζες, μην κτυπάτε ηλεκτρικά κουδούνια.

4.Ειδοποιηστε την υπηρεσία άμεσης επέμβασης της εταιρίας Αεριού!

5.Ειδοποιηστε τους ενοίκους της οικίας ,αλλά μην  κτυπάτε ηλεκτρικά κουδούνια!

 

Λέβητες συμπύκνωσης ή υγροποίησης υδρατμών με αέριο

Χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι διαθέτουν στην έξοδο των καπναερίων έναν προσθετού ανάλλακτη θερμότητας, ο οποίος εκμεταλλεύεται την θερμότητα καυσαερίων . Κυριο συστατικό των προϊόντων της καύσης είναι οι υδρατμοί. Στην περίπτωση του λέβητα υδρατμών επανακτάται η θερμότητα εξατμίσεως, κατά το μεγαλύτερο μέρος μετά την συμπύκνωση, με αυτήν την προσθετή θερμότητα που ανακτήθηκε, καίγεται λιγότερο αέριο, γι αυτό οι λέβητες υγροποίησης υδρατμών έχουν ιδιαίτερα μεγάλο βαθμού απόδοσης. Δεν ξεχνουμε οτι για την αρτια συντήρηση των συσκευών αέριων πρέπει να διασφαλίζεται μέσω τακτικής συντηρήσεις και επιθεώρησης από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ένδειξης μη αρτιας λειτουργίας των συσκευών

  1. ίχνη αιθάλης, ρύπους, μεταβολές χρωματος πάνω η μέσα στη συσκευή
  2.  μεταβολές της εικόνας της φλόγας
  3.  μηχανικές και θερμικές ζημίες
  4. ελειπης ασφάλεια εδράσεις στερεώσεις στον τοίχο
  5. ελαττωματικές διατάξεις χειρισμού του αεριού
  6. μεταβολές της συμπεριφοράς λειτουργείας κατά την εκκίνηση σε συνδυασμού με ασυνήθιστους θορύβους
  7. ασυνήθιστη δημιουργία οσμής κατά την λειτουργία συσκευής
  8. οσμή αεριού

Ποιες ενέργειες σε περίπτωση οσμής αεριού σε κτίρια

  1. Ανοίγουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα για να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα, με προσοχή να μην διοχετευθεί το αέριο σε άλλο χώρο.
  2.  Αποφεύγετε γυμνή φωτιά ,μην καπνίζετε, δεν

    χρησιμοποιούμαι

    αναπτήρες, μην χρησιμοποιείται ηλεκτρικούς διακόπτες ,κλείνουμε αποφρακτική διάταξη και ειδοποιούμε αρμόδια υπηρεσία.

Ποιοτικούς ελέγχους αέριων καυσίμων

Αέρια ή μείγματα αέριων τα οποία είναι αναφλέξιμα όταν αναμειγνύονται με μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα ή καθαρού οξυγόνο. Ο διαχωρισμός συμφωνά με την προέλευση τους ,την θερμογόνο δύναμη και τον δείκτη woobbe. Χρημοποιουνται  στην βιομηχανία, οικιακά χρηστή, μηχανές εσωτερικές  καύσης. Πλεονεκτήματα του φυσικού αεριού ,είναι  καλύτερο στην μεταφορά, ευκολά και άφθονο στην διύλιση , καλύτερη θερμογόνο δύναμη, φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελείται τουλάχιστον 75% μεθάνιο και Υδρογονάνθρακες, αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακά, άζωτο(Ν), θείο(S), οξυγόνο και αλλά ίχνη στοιχείων και ενώσεων. H2S υδρόθειου τοξικού και μαζί με το H20 και ως ισχυρά διαβρωτικά μέταλλα καταστρέφουν τα δίκτυα μεταφοράς και τις συσκευές. Από την καύση του H2S παράγεται το  SO2 διοξείδιο του θείου το οποίο επίσης τοξικού και διαβρωτικού , co2 διοξείδιο άνθρακα μπορεί να γίνει ανεκτού σε μικρά ποσοστά. Μεγάλες ποσότητες μειώνουν την θερμογόνο δύναμη και προκαλούν οξειδώσεις και διαβρώσεις σε λέβητες και συσκευές αεριού.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΕΣ

Το ζεστό νερό ανεβαίνει μόνο του ψηλά. Καθώς κρυώνει αυξάνει το ειδικό βάρος του και ξανακατεβαίνει προς τα κάτω. Έτσι δημιουργείται ένα ρεύμα που μεταφέρει θερμότητα από το λέβητα στα σώματα. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ μικρές εγκαταστασεις και απαιτούνται σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, Έτσι περάσαμε στην εφαρμογή κυκλοφορητών για την μέγιστη απόδοσή συστήματος και ισορροπίας θερμοκρασιών.

Οι κυκλοφορητές είναι αντλίες  που μεταφέρουν το ζεστό νερό στα θερμαντικά σώματα, το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα νερού που θέλουμε να μεταφέρουμε, τα κυριότερα είναι Q/h παροχή ανα ωρα  και Η μανομετρικο, η διάμετρος σωληνώσεων και η ισχύς του κινητήρα.

Το μανομετρικο καθορίζει  την επιλογή κυκλοφορητή, το μανομετρικο βγαίνει από κάποιο μελετητή, στις μικρές εγκαταστασεις όμως και στις μεγάλες πλέον υπάρχουν οι κυκλοφορητές inverter καθώς με νεα οδηγία από την Ευρώπαικη  ενωση  οι συμβατικοί έχουν καταργηθεί.

Δηλαδή επιλέγουμε έναν κυκλοφορητή που να εχει

μέγιστη παροχή Q  ή μέγιστο μανομετρικο

Η κατασκευή παρακαμπτήριου κλάδου by pass  διπλά στον κυκλοφορητή

διευκολύνει  και αποτρέπει την κυκλοφορία νερού σε περίπτωση βλάβης του ηλεκτροκινητήρα. Πλέον οι κυκλοφορητές τοποθετούνται στην επιστροφή του λέβητα για περισσότερη οικονομία και λιγότερες καταπονήσεις.

Πριν και μετα τον κυκλοφορητή τοποθετούμε βαλβίδες ασφάλειας ,,κρουνούς διακοπής , και να γίνεται ευκολά η αντικατάσταση του χωρίς να αδειάζει ολόκληρο το δίκτυο.

 

ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η εγκαταστάση  ύδρευσης αποτελείται από γραμμές  ζεστού και κρύου νερού. Οι απαιτήσεις στην ποσότητα νερού εξαρτούνται από τα μελη  που κατοικούν στον χώρο, και από τις απαιτήσεις π.χ.  κήπος , δεξαμενές, πισίνες, κτλ.. Η εγκατάσταση πρέπει να εχει πρωτεύων κανόνα την ασφάλεια και την ποιότητα υλικών που χρησιμοποιούνται ,ISO ,ΕΛΟΤ κτλ. Επίσης πρέπει να συνοδεύεται  από ένα πιστοποιητικό σωστής λειτουργίας ( ΥΔΚΕ.)

Η εγκατάσταση πρέπει παρουσιάζει:

1.Την τροφοδοσία της οικοδομής η του συγκροτήματος χωρίς προβλήματα.

2.Την στεγνότητα των σωληνώσεων για την αποφυγή διαρροών.

3.Την αποφυγή υδραυλικών πληγμάτων για την αποφυγή θορύβων σε διπλά διαμερίσματα.

4.Την διασφαλίσει ποιότητας νερού βάση κανονισμού.

Η διελεύσεις των σωληνώσεων ύδρευσης  δεν πρέπει να αλλοιώνει στατικά το κτήριο περνώντας μέσα από(κολόνες, δοκάρια, κτλ)

Οι υδραυλικές εγκαταστασεις δεν πρέπει να γίνονται αλλοιώνοντας άλλες εργασίες όπως, ηλεκτρολογικά, ψυκτικά , κτλ.

Σε βλάβες που θα προκαλέσουμε , ωφελούμε να ενημερώνουμε άμεσα το αρμόδιο συνεργείο, δεν αποκρύπτουμε ποτέ τέτοιες βλάβες.

Όταν οι σωληνώσεις τοποθετούνται μέσα σε δάπεδα ,τοίχους  πρέπει να προστατεύονται από υλικά που μπορούν να προκαλέσουν διαβρώσει.

Τα δίκτυα ύδρευσης πρέπει να αποφεύγονται οι επαφές με τα δίκτυα λυμάτων ,κυρίως σε εργαστηριακούς χώρους.

Πίεση δοκιμής 10 bar

Τέλος ενας πιστοποιημένος τεχνικος εχει δυνατότητα να ασφαλίσει την εγκατάσταση  για περισσότερο από 10 ετη και αυτό γίνεται γραπτός με την έκδοση ΥΔΚΕ.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΛΕΒΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Σύμφωνα με το κεφάλαιο 12 λειτουργια και συντήρηση στον κανονισμού αέριων καυσίμων 2012 προκύπτουν τα εξής:

Γενικά.

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αέριου εξαρτάται παραπέρα από τη σωστή λειτουργία ,την καλή διαχείριση, την τακτική επιθεώρηση  και την προγραμματισμένη (προληπτική) συντήρηση.

Η προγραμματισμένη (προληπτική) συντήρηση και οι τακτικές επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης και το ενημερωμένο αρχείο της εγκατάστασης αεριού.

Κάθε μεταβολή  σε υφιστάμενες εγκαταστασεις πρέπει  να εξασφαλίζει  ότι πληρούνται οι απατήσεις  του κανονισμού.

Στο φυσικό αέριο γίνεται για λογούς ασφαλείας  πρόσδοση οσμής ,ώστε περιπτώσεις διαρροών να γίνονται αμέσως  αντιληπτές.

Οι εταιρίες αεριού  έχουν το δικαίωμα ελέγχου της τήρησης των απαιτήσεων συντήρησης των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αέριου.

Μετα από κάθε συντήρηση , επισκευή η ρύθμιση , ο αδειοδοτημενος τεχνικός εγκαταστάτης  υποχρεούται να συμπληρώνει με επιμέλεια ,ακρίβεια και πληρότητα και να υπογραφεί είτε το βιβλίο συντήρησης αναφορικά με λεβητοστάσια, είτε το προβλεπόμενο πιστοποιητικό επανελέγχου αναφορικά με το δίκτυο των εσωτερικών σωληνώσεων.

Υποχρεώσεις καταναλωτή:

Ο καταναλωτής τηρεί αρχείο της εγκατάστασης αεριού. Το αρχείο στο οποίο περιλαμβάνεται η τεχνική έκθεση και σχεδία ,ενημερώνεται με ολες τις μεταγενέστερες μεταβολές ,και πιστοποιητικά ελέγχου συντήρησης των συσκευών.

Ο καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την τακτική συντήρηση των συσκευών καθώς και των σωληνώσεων.

 

Ο καταναλωτής πρέπει να φροντίζει για την τακτική συντήρηση των συσκευών καθώς και των σωληνώσεων. Επίσης κατά την λειτουργία της συσκευής αερίου θα πρέπει να προσέχει για ενδείξεις μη άρτιας λειτουργίας ή άλλων ελλείψεων όπως:

  • Ασυνήθιστους θορύβους κατά την εκκίνηση ή σβέση.
  • Ασυνήθιστη δημιουργία οσμής (καυσαέριο).
  • Ίχνη αιθάλης, ρύποι, μεταβολές χρώματος.
  • Κατεστραμμένα κουμπιά χειρισμού κ.τ.λ.

Εάν διαπιστωθεί κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται άμεσα επισκευή.